De conservators

Ubel Zuiderveld

ubel zuiderveld 1996

In opdracht van de Stichting Vrienden Fastfood bracht Ubel Zuiderveld in 2008 door middel van een canon de geschiedenis van snacks en fastfood in Nederland voor het eerst in beeld. Want willen we het heden begrijpen of willen we ons wagen aan voorspellingen, dan zullen we het verleden moeten kennen. 

Deze canon van Zuiderveld vormde in 2013 de basis voor deze website. Nieuwe feiten en gebeurtenissen uit het heden en verleden zullen aan de tijdlijn worden toegevoegd. 

Ubel Zuiderveld is foodservice-journalist. De frituurcultuur is zijn specialisme. Hij schreef honderden artikelen voor vakbladen en publiceerde boeken als Snelle Hap (1995), Snacks & IJs (2000), Febo, een fenomeen (2011) en McSucces (2012).

Frans van Rooij

Frans van RooijFrans van Rooij legde in 2002 de basis voor de fastfoodopleidingen via het reguliere beroepsonderwijs. In 2006 werd door hem - met steun van de sector - het Fastfood Opleidingscentrum en de Stichting Vrienden Fastfood opgericht. Met deze stichting wilde Van Rooij het imago van de sector verbeteren met specifieke aandacht voor het leren, werken en ondernemen. In 2007 werd door Koninklijke Horeca Nederland gekozen voor een naamswijziging en werd het begrip 'fastfood' gewijzigd in 'fastservice'. Men dacht daarmee het imago van de branche te kunnen verbeteren. Deze naamswijziging werd in alles doorgevoerd.

Al snel bleek dat alleen een naamswijziging niet voldoende was om het imago te kunnen verbeteren. Daar komt meer bij kijken. Zo ontbrak het voor een belangrijk onderdeel van de fastfoodsector het aan een vakvereniging. Van Rooij nam daarom in 2011 het initiatief voor de oprichting van de Vereniging Professionele Frituurders, kortweg ProFri. In 2012 zag de vakvereniging het daglicht en in 2013 volgde het Nederlands Frituurcentum. Het virtuele Fastfoodmuseum maakt thans onderdeel uit van dit kennis- en innovatieplatform.